Najważniejsza rodzina

41 proc. Polaków deklaruje, że dla rodziny przeznacza ponad pięć godzin tygodniowo, jednak co piąty przyznaje, że chciałby tego czasu poświęcać więcej, wynika z badania Frisco.pl „Polacy po godzinach”, informuje portal interia.pl. Narzekamy również na brak czasu na realizację własnych pasji, odpoczynek czy podróże.

Mieszkańcy mniejszych miast poświęcają więcej czasu na rodzinę (powyżej 5 godzin w tygodniu – 51 proc.), niż mieszkańcy dużych miast (powyżej 5 godzin – 36 proc.). Ci drudzy poświęcają za to więcej czasu na realizowanie własnych pasji czy uprawianie sportu niż osoby żyjące w mniejszych miejscowościach. Eksperci tłumacza, że wynika to z większych możliwości, jakie oferują duże miasta.

Co czwarta kobieta na odpoczynek poświęca do dwóch godzin tygodniowo, podczas gdy aż 32 proc. mężczyzn przeznacza na niego powyżej pięciu godzin w tygodniu. Kobiety poświęcają więcej czasu na spotkania z przyjaciółmi (do 2 godzin w tygodniu – 29 proc.) niż mężczyźni (24 proc.). Aż 9 proc. pań przyznaje, że ze znajomymi nie spotyka się wcale.

Obowiązki domowe pochłaniają Polakom najwięcej czasu. Portal wskazuje, że aż 44 proc. mieszkańców dużych miast i co trzeci mieszkaniec mniejszych miast poświęca tygodniowo do dwóch godzin na większe zakupy spożywcze. Czas przeznaczony na obowiązki zwiększa się też w zależności od wielkości rodziny. Więcej dzieci oznacza więcej zajęć i wyzwań. Rodziny wieloosobowe dużą część swojego czasu przeznaczają właśnie na czynności związane z prowadzeniem domu, w tym duże zakupy spożywcze.

Z badania wynika, że 35 proc. Polaków chciałoby tracić mniej czasu na duże zakupy spożywcze. Wiele obowiązków domowych pochłania czas, który mógłby zostać poświęcony na rzeczy naprawdę ważne, jak rodzina czy  realizacja własnych pasji.

Źródło-solidarnosc.org.pl