Nagroda dla Kornela Morawieckiego

Nagrody Pamięć Narodu sÄ… prestiżowym europejskim wyróżnieniem, które od 2010 roku corocznie przyznaje czeska organizacja Post Bellum osobom, które doÅ›wiadczyÅ‚y przeÅ‚omowych momentów ubiegÅ‚ego wieku. I – jak twierdzÄ… pomysÅ‚odawcy – „które w swoim życiu pokazaÅ‚y, że honor, wolność i godność czÅ‚owieka nie sÄ… wyÅ‚Ä…cznie pustymi sÅ‚owami”. Powstanie tej nagrody zwiÄ…zane jest z osobÄ… nieżyjÄ…cego już prezydenta Czech Václava Havla, który powiedziaÅ‚: „Jeżeli chcemy wiedzieć, kim jesteÅ›my, musimy znać swojÄ… przeszÅ‚ość i starać siÄ™ zrozumieć, na jakie wyzwania, przeÅ›ladowania i pokusy zostali narażeni nasi przodkowie. By docenić Pamięć Narodu”.

Tegoroczne nagrody Pamięci Narodu są przyznawane pod patronatem brata Václava Havla, filozofa i naukowca Ivana M. Havla.

Laureatem z Polski – zostaÅ‚ zaÅ‚ożyciel SolidarnoÅ›ci WalczÄ…cej Kornel Morawiecki. Nagrody wrÄ™czono 17 listopada na uroczystej Gali w Teatrze Narodowym w Pradze.

jw

Foto Janusz Wolniak

Drukuj ten artykuÅ‚ Drukuj ten artykuÅ‚