Modlili się za dar kolejnej Pielgrzymki Ludzi Pracy

IX Archidiecezjalna Pielgrzymka Ludzi Pracy do Henrykowa odbyła się w strugach deszczu. Jednak nikt nad tym nie ubolewał.  Jak zaznaczył przewodniczący dolnośląskiej „Solidarności” Kazimierz Kimso, właśnie w tej intencji szli pielgrzymi do Henrykowa i tak się stało.

Celebrujący mszę świętą bp Jacek Kiciński też mówił o życiodajnym deszczu potrzebnym rolnikom i wysuszonym lasom.

Uroczysta msza zgromadziła liczną grupę związkowców z całego Regionu, którzy przybyli z pocztami sztandarowymi. Wśród gości byli m.in. europoseł Beata Kempa, radna wojewódzka Małgorzata Calińska-Mayer, radny miasta Wrocławia Robert Pieńkowski, Marek Woron, kanclerz Loży Dolnośląskiej BCC, Leszek Kosior, prezes Tauron Dystrybucja, Marek Kuchciak, dyrektor Tauron Dystrybucja, Andrzej Podgórski, Okręgowy Inspektor Pracy, Łukasz Boroń, dyrektor Ośrodka PiP, Maciej Młotek, Dolnośląska Izba Rzemieślnicza.

Ksiądz Krzysztof Hajdun, kapelan dolnośląskiej „Solidarności” przypomniał słowa Jana Pawła ii, nawiązując do święta Zesłania Ducha  – „Niech zstąpi Duch Święty na tę ziemię”.

Biskup Jacek Kiciński przekazał życzenia od abp Józefa Kupnego, który nie mógł być w Henrykowie ze względu na inaugurację Diecezjalnego Synodu.

W swojej homilii mówił:

-Najpierw wychodzimy od pragnienia szukania dobra, a później przechodzimy na płaszczyznę dialogu i wzajemności. Dzisiaj, jako świat ludzi pracy jesteśmy zaproszeni do Wieczernika jako pracodawcy i pracownicy. Wszyscy jesteśmy pracownikami w jednej winnicy Bożej, w której potrzebujemy się spotkać szukając rozwiązań nie tylko ludzkich, ale tych oświeconych światłem Boga.

Biskup apelował do Ducha Świętego o zesłanie na Polskę daru jedności.

Po mszy świętej na pielgrzymów czekał ciepły posiłek, a po południu odbył się koncert Sebastian Atrament Band.

Na placu pielgrzymkowym ustawione były też namioty przygotowane przez Lasy Państwowe, na których czekały edukacyjne niespodzianki dla najmłodszych.

W imieniu pielgrzymów podziękowania dla biskupa, księży, młodzieży z Liceum z Henrykowa i wszystkim obecnym złożył przewodniczący dolnośląskiej „Solidarności” Kazimierz Kimso.

jw

foto Janusz Wolniak