Mieszko i Dobrawa – chrzest i zaślubiny

Obchody 1050.lecia Chrztu Polski we Wrocławiu 17 kwietnia acz skromne, to nie ustępowały atrakcyjności tym centralnym. Przed pomnikiem kard. Bolesława Kominka odbyła się inscenizacja chrztu Mieszka I i jego zaślubin z księżniczką Dobrawą.

Były przemowy, były walki, byli rycerze, biskup udzielający chrztu i ślubu i patriotyczne śpiewy od Bogurodzicy do Roty. Były też akcenty z naszych czasów – żołnierze podziemia niepodległościowego i kibice Śląska Wrocław. Po niezwykle ciekawej, zaprezentowanej również z humorem inscenizacji, barwny pochód na czele z biskupem, Mieszkiem i Dobrawą, ruszył do wrocławskiej kadry.

Uroczystą mszę św. w katedrze wrocławskiej celebrował abp Józef Kupny. Przed ołtarzem wyłożono historyczne insygnia królewskie – koronę, jabłko i berło.

W swojej homilii do bardzo licznie zgromadzonych wrocławian, abp Kupny powiedział, że chrzest był decydujący dla powstania naszego narodu i ukształtowania się jego chrześcijańskiej tożsamości. Stwierdził też, że nie sposób zrozumieć polskiej kultury bez hymnu Bogurodzica, dziewica. Apelował także o potrzebę dialogu w naszym życiu codziennym i publicznym, abyśmy byli otwarci na inne poglądy i nie pielęgnowali w sobie nienawiści. Przypomniał, że z Bogiem i Kościołem walczono, ale stanowiliśmy jedność. Musimy budować w sobie postawę miłości, a nie zła, którego wyrzekliśmy się przy źródle chrzcielnym – powiedział metropolita wrocławski.

jw

Foto Janusz Wolniak