Zmarł ks. Stanisław Pawlaczek, kapelan Solidarności

Z bólem informujemy, że zmarł nasz Wielki Przyjaciel, długoletni kapelan dolnośląskiej “Solidarności” ks. Prałat Stanisław Pawlaczek.

W 1991 r., na prośbę ówczesnego Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność, został mianowany kapelanem (asystentem kościelnym) Regionu Dolny Śląsk. Przez wiele lat był świadkiem najważniejszych wydarzeń w naszym Regionie, takich jak msze rocznicowe, wsparcie duchowe dla protestujących, pielgrzymki itp. Zawsze otwarty, do końca wspierał wszelkie przedsięwzięcia związane z pomocą środowiskom kresowiaków.

Zasłużony dla archidiecezji wrocławskiej kapłan, wieloletni proboszcz parafii pw. Najświętszej Maryi Panny na Piasku, miał 81 lat.

Urodził się w 1940 r. w Sokolnikach pod Lwowem. Na Dolny Śląsk wraz bliskimi przyjechał w 1946 r. Święcenia kapłańskie przyjął 28 czerwca 1964 r., z rąk arcybiskupa Bolesława Kominka, w kościele pw. Świętych Stanisława, Wacława i Doroty we Wrocławiu.

Przez 14 lat był prefektem we wrocławskim seminarium, a zarazem wykładowcą – w latach 1974–1985 także w Seminarium Duchownym Księży Salwatorianów w Bagnie w 1986 – 2004 w seminarium diecezji Zielonogórsko-Gorzowskiej; wykładał również w seminarium legnickim. Od 1972 r. był zaangażowany w duszpasterstwo przy kościele św. Marcina na Ostrowie Tumskim; włączył się także m.in. w działalność wrocławskiego Klubu Inteligencji Katolickiej, wrocławskiego oddziału Towarzystwa Przyjaciół KUL. Na Papieskim Wydziale Teologicznym był wykładowcą katolickiej nauki społecznej i socjologii religii oraz filozofii poznania.

Od 1986 r. do 1992 r. pełnił funkcję dyrektora Domu Księży Emerytów we Wrocławiu. Był Duszpasterzem Prawników Archidiecezji Wrocławskiej. Współpracował między innymi z Katolickim Radiem „Rodzina”, ze Stowarzyszeniem Kultury Chrześcijańskiej „Odrodzenie”, ze Stowarzyszeniem „Pro Cultura Catholica”, ze Zrzeszeniem Publicystów Polskich „Piast”, Wspólnotą Najdroższej Krwi Chrystusa, z wieloma stowarzyszeniami kresowymi. Był opiekunem Duszpasterstwa Wiernych Tradycji Łacińskiej.

Część Jego Pamięci!