Krzyż Wolności i Solidarności dla Ryszarda Rossy

Krzyż Wolności i Solidarności z rąk Wojewody Dolnośląskiego pana Tomasza Smolarza otrzymał działacz Solidarności Ryszard Rossa. Uroczystość odbyła się 20 czerwca 2014 roku w sali konferencyjnej Urzędu Miejskiego w Strzegomiu.
Ryszard Rossa z Solidarnością związany był od jej początków. Uczestniczy w pracach Komitetu Założycielskiego. Wybrany zostaje na przewodniczącego KZ w Jaroszowskich ZMO. Pracuje w zakładzie i tworzonych przez związek strukturach gminnych MKK, wojewódzkich MKZ. Jest delegatem. Pracuje w Komisji Branży Hutniczej przy Hucie Lenina w Krakowie. Podejmuje wiele inicjatyw i strajków dla poparcia KKP. Organizuje strajk 14 grudnia 1981 jako protest przeciwko stanowi wojennemu. Aresztowany. Po zwolnieniu toczy się przeciwko niemu postępowanie prokuratorskie. Mimo szykan podejmuje działalność podziemną. Pierwsze kroki kieruje do Żarowa a później tworzy grupę w Strzegomiu. Rewizje, przesłuchania i zwolnienie z pracy nie skłoniły do zaniechania działalności. Po reaktywacji Solidarności wybrany zostaje na wiceprzewodniczącego KZ przy ZPS „ Karolina”. Członkiem Solidarności jest do dnia dzisiejszego.
Odznaczony Ryszard Rossa powiedział między innymi: Krzyż Wolności i Solidarności przyjmuję w imieniu tych wszystkich, którzy razem ze mną stanęli do walki z komuną, w obronie Polski i jej niepodległości. Tym zorganizowanym w podziemiu i tym wszystkim pojedyńczym ludziom, którzy organizowali papier, farbę, kolportowali ulotki i nielegalne gazetki, organizowali pomoc materialną i inną potrzebującym. Dziękuje ludziom Solidarności strzegomskiej, robotniczej i rolniczej. Dziękuje żonie Krystynie, za trudy jakie znosiła, za ciągły stres i za to że była ze mną i solidarnością. Dzieci moje przepraszam że w tym czasie musiały znosić tyle niedogodności. Dodam że Joanna w wózku siedziała na bibule a Krzysztofa wyciągałem z komisariatu gdy aresztowano grupę piszącą hasła na murach. Dzisiaj wielu zapomina o tamtym czasie i ludziach, którzy tworzyli go. Działali bezinteresownie na rzecz innych i Solidarności. Mówienie o tym czasie i prawda tego czasu , dla niektórych nie popłaca.