Kontrole dotyczyły głównie BHP

Od początku lipca do końca listopada 2020 roku inspektorzy PIP-u przeprowadzili w całej Polsce 36 062 kontrole. To o 4604 więcej niż w analogicznym okresie 2019 roku, kiedy było ich 31 458. Danuta Rutkowska, rzecznik prasowy Głównego Inspektora Pracy, zwraca uwagę na ostatni analizowany miesiąc. Wówczas pogorszyła się sytuacja epidemiologiczna w kraju oraz wprowadzono ograniczenia dotyczące funkcjonowania firm. To przełożyło się na spadek liczby kontroli. Podobnie było wiosną ub.r.
Najwięcej kontroli zostało podjętych przez OIP w Warszawie – 4491. To o 30 proc. więcej niż rok wcześniej, kiedy było ich 3363. Następne są Katowice – 4419. W okresie od lipca do listopada 2019 roku były liderem zestawienia z wynikiem 3980. Dalej widzimy Gdańsk – 2933 (poprzednio – 2148), 2148), Wrocław – 2890 (2792) oraz Poznań – 2850 (2779).
Najczęściej podejmowane działania dotyczyły kwestii BHP. W statystykach odnotowano też o prawie 12 proc. mniej wydanych decyzji w zakresie BHP i płacowych. Z kolei liczba mandatów spadła o blisko 30 proc.