Kongres Sekretariatu Transportowców

W przeddzień obchodów rocznicy Protestu Głodowego kolejarzy z 1980 roku, w sobotę (23 października) obradowali we Wrocławiu działacze Krajowego Sekretariatu Transportowców NSZZ “Solidarności”. Jubileusz 40-lecia Sekcji Krajowej Kolejarzy był okazją do wygłoszenia wielu ciepłych słów pod adresem działaczy tej sekcji.
Kongres oprócz delegatów zgromadził wielu gości. Przybyli m.in. zastępca przewodniczącego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” odpowiedzialny za struktury branżowe Bogdan Kubiak, prezes PKP Krzysztof Mamiński, przedstawiciel władz Europejskiej Federacji Pracowników Transportu Josef Maurer. Odczytano okolicznościowe listy gratulacyjne.
Był też czas poświęcony na część roboczą, podczas m.in. której delegatom XVII Kongresu Krajowego Sekretariatu Transportowców przedstawiono informację z działalności struktury Związku obejmującej kolejarzy, drogowców, marynarzy, dokerów, lotników i pracowników obsługi lotniska.