Kondycja gospodarstw domowych

W dniach od 2 do 12 listopada 2015 r. na terenie całego kraju zostanie przeprowadzone przez Główny Urząd Statystyczny badanie reprezentacyjne kondycji gospodarstw domowych (postaw konsumentów).

Celem badania jest uzyskanie wskaźników przedstawiających postawy (zachowania) konsumentów i ich zmiany w czasie.  Wyniki badania są wykorzystywane w procesie makroekonomicznych decyzji dotyczących zjawisk gospodarczych i społecznych, do opracowywania prognoz ekonomicznych oraz analizowania cykli koniunkturalnych. Wywiad ankietowy zostanie prowadzony: bezpośrednio – przez ankieterów (pracowników urzędów statystycznych) w dniach od 2 do 12 listopada 2015 r. oraz telefonicznie – przez teleankieterów GUS w dniach od 2 do 4 listopada 2015 r.

O tym, że żyje nam się coraz gorzej świadczą choćby ostatnie wyniki badań CBOS, z których wynika że prawie połowa Polaków jest zadłużona. Inne badania z kolei mówią, że większość Polaków nie zamierza wracać do kraju.

Co nowego dowiemy się z badań GUS?

jw