Kandydat na Honorowego Obywatela Wrocławia

W nadchodzącym 2016 roku radni stolicy Dolnego Śląska będą przyznawać znowuż tytuły Honorowego Obywatela Wrocławia. Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Dolny Śląsk Kazimierz Kimso wraz z Prezydentem Miasta Rafałem Dutkiewiczem i przewodniczącym RM Jackiem Ossowskim zgłosili kandydaturę dr Adolfa Juzwenki.

Adolf Juzwenko to działacz opozycji demokratycznej od lat 70. prowadził wykłady, odczyty i prelekcje tak w ramach Wrocławskich Czwartków Naukowych Wrocławskiego Towarzystwa Naukowego, jak również w Klubach Inteligencji Katolickiej i Wszechnicach „Solidarności”. Działacz i doradca NSZZ „Solidarność”, przewodniczący delegacji Zarządu Regionu Dolny Śląsk na I Krajowy Zjazd „Solidarności” (jesień 1981).

Przed wyborami do Sejmu kontraktowego wyznaczonymi na 4 czerwca 1989, w kwietniu powołany przez Związek na przewodniczącego Wrocławskiego Komitetu Obywatelskiego „Solidarność”; funkcję tę pełnił do września 1989.

Od 1990 pełni funkcję dyrektora Biblioteki Zakładu Narodowego im. Ossolińskich.

W powyższej sprawie Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność przy Ossolineum wydała Stanowisko, w którym poparła nominację dyrektora Adolfa Juzwenki do tytułu Honorowego Obywatela Wrocławia, zgłoszoną przez prezydenta Rafała Dutkiewicza, przewodniczącego Rady Miejskiej Jacka Ossowskiego i przewodniczącego Regionu Dolny Śląsk NSZZ “Solidarność”, Kazimierza Kimso.”

Tytuły Honorowego Obywatela będą wręczane 24 czerwca w czasie obchodów Święta Wrocławia, które w 2016 r. zostanie Europejską Stolicą Kultury.

jw