Handel w niedzielę. Numer na pocztę nie przejdzie!

Od wtorku 1 lutego 2022 r. wchodzą w życie zaostrzone przepisy uszczelniające ograniczenia handlu w niedzielę i niektóre święta. Przewidziano tylko kilka wyjątków. Sieci handlowe nie pohandlują już w niedziele korzystając z wyjątku – z patentu „na placówkę pocztową”. Ustawodawca doprecyzował, że w niedziele będą mogły być otwarte placówki, w których przeważająca działalność (ponad 40 proc. przychodów), polega na świadczeniu usług pocztowych.

Znika luka, którą wykorzystywały sieci handlowe. Pisząc przepisy ustawy należało to przewidzieć. Widząc lukę nie tylko kupiec, ale i lider wielkiej sieci handlowej myśli: „żal nie skorzystać”. I korzysta.

Sklepy spożywcze będą czynne w niedziele, gdy za ladą stanie właściciel sklepu, któremu będą mogły pomagać tylko osoby wyszczególnione w nowelizacji: małżonka, dzieci własne, dzieci małżonka, dzieci przysposobione, rodzice, macocha, ojczym, rodzeństwo, wnuki lub dziadkowie – i to nieodpłatnie. Osoby te nie mogą być pracownikami lub zatrudnionymi w placówce handlowej u przedsiębiorcy.

Od lutego 2022 r. nie wystarczy odpowiedni wpis w PKD, aby korzystać z wyjątków powiązanych z przeważającą działalnością. W znowelizowanej ustawie zapisano, że placówki handlowe korzystające z wyłączeń, są obowiązane do prowadzenia ewidencji miesięcznego przychodu ze sprzedaży, z podziałem na przychód z działalności pocztowej, dzięki której mają prawo handlować w niedziele oraz na przychód z pozostałej działalności.

foto Janusz Wolniak