Dziękowali za 40 lat

Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę, organizowana jak co roku w trzecią niedzielę września, w tym roku odbyła się  pod hasłem “Z Matką Odkupiciela – Mocni Nadzieją”. W uroczystej mszy na jasnogórskich wałach nie zabrakło rodzeństwa błogosławionego księdza Jerzego. Niezawodnie stawili się przedstawiciele dolnośląskiej Solidarności z przewodniczącym Kazimierzem Kimso oraz członkami prezydium ZR i pocztem sztandarowym Regionu i m.in. Solidarności MPK Wrocław.
W przemówieniu przed mszą, Piotr Duda, przewodniczący NSZZ “Solidarność” powiedział m.in.: 40 lat minęło, ale to było trudne 40 lat i nie byłoby nas w tym miejscu gdyby nie wsparcie naszego patrona duchowego ojca św Jana Pawła II i naszego patrona ks. Jerzego Popiełuszki. Przez całe 40 lat, gdy nasz związek rodził się pod krzyżem.
Cieszmy się z jubileuszu 40-lecia Solidarności. “Owocem porozumień sierpniowych było powstanie NSZZ “Solidarność”. Jakże piękne słowa papieża Franciszka wypowiedziane 2 września na audiencji generalnej w Watykanie. My dbamy o ten owoc cały czas, dbamy o ten testament ale i bieżące sprawy pracowników, aby ten owoc rozkwitał, tych owoców było coraz więcej i były piękne. Z tego miejsca trzeba powiedzieć że to kolejna pielgrzymka, gdzie całe rodziny pracowników handlu mogą być dzisiaj z nami- podkreślił.
Mogą tę niedzielę poświęcić Bogu i rodzinie. Jako związkowcy staramy się realizować postulaty i być w nich konsekwentni. Dziękuję wszystkim, którzy angażują się w sprawy związkowe. Ale w tym roku możemy powiedzieć o kolejnym ważnym postulacie, o który walczyliśmy dobrych kilkanaście lat. To podniesienie płacy minimalnej, która w przyszłym roku będzie powyżej 50 proc. przeciętnego wynagrodzenia – zaznaczył.
To efekt ciężkiej pracy i modlitwy, bo Solidarność rodziła się pod krzyżem i wszystko robi po bożemu. To bardzo ważne, bo Solidarność jest związkiem chrześcijańskim- uznał.
(..) Przed “Solidarnością” wielkie zadania, jak wiemy UE w sprawie tzw. transformacji energetycznej mówi o neutralności klimatycznej do roku 2050. Zdanie Solidarności jest tutaj jasne. Sprawa polityki klimatycznej nie jest tylko problemem Śląska i Zagłębia, to sprawa całego kraju, naszej całej gospodarki. Nigdy nie zgodzimy się, aby pod naciskiem UE przyjąć neutralność klimatyczną do 2050 roku, a tym samym na likwidację wielu miejsc pracy i tragedię wielu rodzin. Solidarność gotowa jest na rozmowę i dialog, ale zgodnie z porozumieniem paryskim, które mówi, że tego czasu potrzeba nam do końca wieku. Dlatego mam nadzieję, że rozmowy będziemy prowadzili z rządem w dialogu – deklarował.
Przed nami wielkie zadania nie tylko tu, w kraju. Przed nami zadania solidarności z braćmi i siostrami na Białorusi. To też nasz obowiązek. Tak jak nam pomagano w 1980 roku. Byłem w Mińsku, wiem jaka tam jest atmosfera i jak mówił Ojciec Święty – tu też nie może zabraknąć Solidarności przez małe i duże “s” – dlatego jesteśmy, angażujemy się i pomagamy – dodał Piotr Duda.