Dumni z Regionu

Podczas lipcowego posiedzenia online Zarządu Regionu, przewodniczący Kazimierz Kimso poinformował o decyzji zawieszenia zbiórki na służbę zdrowia przez okres wakacji. – Wpłaciliśmy ostatnio 10 tys. zł na Pogotowie Ratunkowe we Wrocławiu. Pieniądze zostaną wykorzystane na zakup sprzętu specjalistycznego dla ratowników medycznych – mówił przewodniczący ZR. Ogółem od marca br organizacje związkowe z naszego Regionu wpłaciły ponad 70 tys. zł, które trafiły do wrocławskich szpitali. Ponadto dzięki kontaktom z producentami udało się przekazać ponad 3 tys litrów płynów dezynfekcyjnych do dolnośląskich DPS-ów i placówek opiekuńczych.

– Dziękuję wszystkim darczyńcom, kłaniam im się nisko i jestem dumny z naszego Regionu.

Posiedzenie zdominowały relacje działaczy z sytuacji w poszczególnych branżach. Z opinii wygłaszanych przez reprezentantów branż przemysłowych wynika, że po okresie przestoju spowodowanego wirusem COVID-19 sytuacja wraca do normy. Aczkolwiek, jak mówił Daniel Wituszyński są sygnały  z zakładów pracy, gdzie pomimo obniżenia etatu dalej wymaga się od pracowników nakładu sił i czasu jak przy pracy na całym etacie. – Takie sytuacje trzeba zgłaszać do Państwowej Inspekcji Pracy, która powróciła do swoich działalności kontrolnych- powiedział Kazimierz Kimso.

Po raz pierwszy w posiedzeniu ZR uczestniczyła Danuta Liskowiak, przewodnicząca Solidarności we wrocławskim Sanepidzie. Weszła w skład zr po złożeniu rezygnacji z prac w tym gremium przez Jarosława Krauze.

Skarbnik Regionu Piotr Majchrzak złożył zebranym informację z wykonania budżetu za 2019r. Ponadto działacze przyjęli kilka uchwał wewnątrzzwiązkowych. Przed niedzielną drugą turą wyborów prezydenckich (12 lipca) przewodniczący ZR wyraził opinię, że wybór innego kandydata niż Andrzej Duda, oznaczałby dla pracowników w Polsce sytuację, w której o dialog społeczny musieliby upominać się na ulicy.