Dobrze zasłużyliście się Polsce

W sali Urzędu Wojewódzkiego we Wrocławiu odbyła się w środę 30 października uroczystość udekorowania 35 działaczy opozycyjnych (plus 8 pośmiertnie) z Wrocławia Krzyżami Wolności i Solidarności. Jest to odznaczenie, które nadaje Prezydent RP na wniosek prezesa IPN. Na uroczystości obecny był prezes IPN dr Jarosław Szarek. – Dobrze zasłużyliście się Polsce i tego nikt Wam nie odbierze – mówił prezes IPN po ceremonii wręczenia odznaczeń. Przypomniał zasługi działaczy wrocławskiej i dolnośląskiej opozycji w walce z komunistyczną władzą. Przypomniał strajk w zajezdni przy ulicy Grabiszyńskiej oraz postać niedawno zmarłego twórcy Solidarności Walczącej Kornela Morawieckiego. W imieniu odznaczonych podziękował w krótkim wystąpieniu Jerzy Petryniak.

Uroczystość uświetnił występ Dominiki Świątek. Artystka w mini-recitalu przedstawiła pieśni do słów m.in. Juliusza Słowackiego, Zbigniewa Herberta, Jacka Kaczmarskiego.

Podczas uroczystości obecni byli m.in. przedstawiciele władz państwowych Jarosław Kresa, samorządowych – radna sejmiku Małgorzata Calińska-Mayer, przedstawiciele dolnośląskiej „Solidarności” przewodniczący Kazimierz Kimso, Tomasz Wójcik, Krzysztof Domagała (członkowie prezydium ZR).

Odznaczeni Krzyżem Wolności i Solidarności: Stefan Chamerski, Marek Dańkowski, Kazimierz Jerzy Dycfeld, Ewa Gorzkowska, Mariusz Grabowski, Alicja Grzymalska, Leokadia Grzymalska, Kazimierz Helebrandt, Mirosław Januszko , Andrzej Jastrzębski, Idzi Kaczmarek, Andrzej Kopeć, Bogdan Krzyżosiak, Stanisław Leśniak, Zbigniew Lis ,Józef Mazur, Tomasz Oblamski, Andrzej Orłowski, Jerzy Petryniak, Małgorzata Piotrowska, Piotr Psiuk, Edward Różański, Eugeniusz Sebzda, Andrzej Siciński, Jerzy Skiba, Bogdan Skowroński, Henryk Strzyż,  Jadwiga Szymonik, Józef Urbańczyk, Ludwik Zagwojski, Mieczysław Zołoteńki.

Pośmiertnie Krzyżami Wolności i Solidarności uhonorowani zostali: Michał Haniszewski, Stanisław Jabłonka, Andrzej Jankowski, Bogusław Kokurewicz, Szymon Majewski, Józef Świca, Grażyna Truszkowska, Zbigniew Wojnarowski.