Do Starogardu Gdańskiego

Przedostatni etap Biegu dla Solidarności prowadził przez Szlak Jezior Kociewskich. Szóstka zawodników pokonała trasę liczącą ponad 70 km. Wydawało się, że trasa zostanie łatwo pokonana, jednak zawodnicy musieli uporać się z brakiem nawigacji w telefonach komórkowych w lesie, co utrudniło i wydłużyło dotarcie do celu. Jednak wszystko zakończyło się szczęśliwie i o 16.30 ekipa w komplecie dotarła do Starogardu Gdańskiego.
W niedzielę 30 sierpnia w przeddzień uroczystości związanych z rocznicą podpisania Porozumień Sierpniowych zawodnicy pobiegną do Gdańska, by następnego dnia uczestniczyć w rocznicowych uroczystościach.
Przypomnijmy, że Bieg dla Solidarności organizowany jest dla upamiętnienia wyjazdu trzech emisariuszy z zajezdni autobusowej przy ulicy Grabiszyńskiej we Wrocławiu. W nocy z 30 na 31 sierpnia Hubert Hanusiak, Antoni Skinder i Bogdan Ziobrowski wyruszyli do Gdańska i wrócili 1 września z kopią Porozumień Sierpniowych z podpisem Anny Walentynowicz.