Co zrobiliśmy z dziedzictwem Solidarności?

Na pytanie postawione przez prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka, co stało się z dziedzictwem Solidarności, najlepszą odpowiedzią było podpisanie porozumienia. Przy pamiątkowej tablicy, upamiętniającej strajk wrocławskich zakładów, który rozpoczął się 26 sierpnia 1980 r. od strajku na zajezdni przy ul. Grabiszyńskiej, przewodniczący Zarządu Regionu dolnośląskiej Solidarności Kazimierz Kimso podpisał z Jackiem Sutrykiem porozumienie dotyczące ustalania podwyżek płac dla pracowników jednostek i spółek miejskich Wrocławia. W preambule do porozumienia napisano m.in. Zobowiązani dziedzictwem Porozumień Sierpniowych z 1980 r., stanowiących kamień milowy na drodze do wolności, w 44 lata po rozpoczęciu historycznego strajku we Wrocławiu, zawieramy nowe porozumienie.
Podpisujemy je w wolnej Polsce, w całkowicie odmiennych warunkach społecznych i politycznych. Potwierdzamy kontynuację rzetelnego dialogu, który będzie służył polepszeniu warunków pracy i płacy wszystkim zatrudnionym w jednostkach i spółkach miejskich Wrocławia.

– Politycy! Bierzcie z nas przykład – powiedział m.in. Kazimierz Kimso w okolicznościowym przemówieniu, przypomniał, że protest w 1980 r. był przede wszystkim walką o godność pracownika i odnosząc się do czasów obecnych, lider dolnośląskiej S zwrócił uwagę, że i dziś ta walka nie straciła nic na swej aktualności.
W uroczystościach rocznicowych pod tablicą upamiętniającą strajk w zajezdni przy ul Grabiszyńskiej wzięli udział członkowie dolnośląskiej Solidarności i przedstawiciele władz. M.in. parlamentarzyści (m.in. Jacek Świat), wojewoda Maciej Awiżeń, marszałek województwa Paweł Gancarz, starosta powiatu Włodzimierz Chlebosz, przedstawiciele Państwowej Inspekcji Pracy (Okręgowy inspektor pracy Andrzej Pogórski wraz z współpracownikami), Policji, rektor PWr Arkadiusz Wójs, kurator oświaty Ewa Skrzywanek, dyrektor Pogotowia Ratunkowego Zbigniew Mlądzki. Z całą załogą przybył pod tablicę dyrektor Centrum Historia Zajezdnia Andrzej Jerie.
Po uroczystościach, w sali Centrum Historia Zajezdnia otwarta została wystawa, poświęcona patronowi Solidarności bł. ks. Jerzemu Popiełuszce.