Chodzimy w maskach

Figurki krasnali w centrum Wrocławia oraz kilka pomników w mieście zostały przybrane maseczkami. Akcja wrocławskiego magistratu ma przypomnieć mieszkańcom miasta, że od czwartku obowiązuje nakaz zasłaniania ust i nosa w przestrzeni publicznej.
Pierwsze maseczki w środę znalazły się na 20 figurkach krasnali w centrum miasta – krasnal to jeden z symboli stolicy Dolnego Śląska. Maskami przybrano również pomniki – Aleksandra Fredry, Anonimowych Przechodniów przy ul. Świdnickie, Szermierza na Placu Uniwersyteckim i Powodzianki.
Ministerstwo Zdrowia opublikowało zaktualizowany projekt rozporządzenia, który ma uszczegółowić przepisy o obowiązku zakrywania w miejscach ogólnodostępnych ust i nosa w związku z epidemią COVID-19. Projekt zmienionego rozporządzenia Rady Ministrów zakłada, że od czwartku 16 kwietnia do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania ust i nosa za pomocą części odzieży, przyłbicy, maski albo maseczki.
Główna zmiana w projekcie, który został zaktualizowany po konsultacjach roboczych, dotyczy wieku dzieci, które są zwolnione z obowiązku zakrywania ust i nosa.
foto Janusz Wolniak