Castorama utrudnia działalność związkową

Chciałbym za pośrednictwem mediów złożyć zawiadomienie do prokuratury, że zarząd Castorama Polska utrudnia działalność związkową – powiedział przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk Kazimierz Kimso podczas czwartkowej (21 listopada) konferencji prasowej z udziałem Wojciecha Kasprzyka, zwolnionego przewodniczącego Komisji Międzyzakładowej “Solidarność” w Castorama Polska oraz z wiceprzewodniczącym ZR Piotrem Majchrzakiem.
Na początku listopada 9 z 11 członków Komisji Międzyzakładowej otrzymało zwolnienia dyscyplinarne. Rzekomym powodem miały być wpisy na profilu społecznościowym organizacji. Tak naprawdę to NSZZ “Solidarność” przeszkadza zarządowi Castoramy, bo porusza kwestię dyskryminacji płacowej, sprawy bhp, dopomina się o inne wydatkowanie środków z zakładowego funduszu socjalnego – mówili związkowcy. Jeżeli pracodawca uważa, że naruszamy dobre imię firmy, to niech poda organizację zakładową do sądu – mówił Wojciech Kasprzyk.
– To skandal, że kolegów, którzy wykonują swoje czynności zgodnie z prawem, zwalnia się z pracy dyscyplinarnie, jakby byli złodziejami lub malwersantami – dodawał Piotr Majchrzak.
W najbliższy poniedziałek 25 listopada w całym kraju pod sklepami tej firmy Związek przeprowadzi akcję informacyjną skierowaną do pracowników i klientów tej sieci sklepów – zapowiedział Kazimierz Kimso.