Budownictwo pod kontrolą

Sektorem, na który Państwowa Inspekcja Pracy co roku zwraca szczególną uwagę jest budownictwo. Wynika to z utrzymującej się dużej liczby rejestrowanych wypadków przy pracy oraz stwierdzanych nieprawidłowości – podała Państwowa Inspekcja Pracy w programie działania na 2021 rok.
Kontrole (plan zakłada 52 tys.) będą przede wszystkim obejmowały zagadnienia dotyczące rzetelnego prowadzenia ewidencji czasu pracy, zapewnienia odpoczynków dobowych i tygodniowych, pracy ponadwymiarowej, jak również pracy w porze nocnej oraz w niedziele i święta.
PIP zwraca też uwagę, że na wysokim poziomie utrzymuje się również zawieranie umów cywilnoprawnych w warunkach charakterystycznych dla stosunku pracy, co uzasadnia prowadzenie działań kontrolno-nadzorczych wobec większości działających na rynku podmiotów, w tym przede wszystkim z branż, w których w ostatnich latach stwierdzono znaczący odsetek nieprawidłowości, tj. budownictwo, handel i naprawy oraz zakwaterowanie i usługi gastronomiczne.
Według najnowszych danych ZUS w sektorze budowlanym jako samozatrudnionych pracuje 116 tys. osób.