Atak na Lwów

W czwartek (6 lipca) rosyjscy agresorzy przeprowadzili atak rakietowy na Lwów i obwód lwowski. Na profilu społecznościowym Katedry Lwowskiej ukazał się smutny komunikat -” zginęła nasza parafianka i aktywna wolontariszka naszej Фонд “Даймо Надію”/ Fundacja “Dajmy Nadzieję” uczestniczka praktyk zawodowych od Fundacja św. Jadwigi Anastazja Seniw oraz jej mama.”
Dodajmy, że Anastazja Seniw wraz z innymi wolontariuszkami fundacji gościły w ubiegłych latach we Wrocławiu, również w siedzibie dolnośląskiej “Solidarności” (we wrześniu 2017r.). Na zamieszczonej fotografii to piąta osoba od lewej (w różowym płaszczu). Współpracowała z Fundacją im. św. Jadwigi i miała praktyki we wrocławskim Radiu Rodzina.
– Anastazja była niezwykła, zawsze uśmiechnięta i radosna. Jej radość udzielała się innym. Czuję ogromny ból, smutek i żal – podkreśla Kazimierz Pabisiak w rozmowie z portalem wroclaw.pl, prezes Dortmundzko-Wrocławsko-Lwowskiej Fundacji im. św. Jadwigi we Wrocławiu.
Czwartkowy atak na Lwów spowodował śmierć 10 osób oraz liczne zniszczenia (ponad 30 domów, ponad 250 mieszkań, uszkodzono 10 hosteli, sierociniec, budynki dwóch uniwersytetów i szkoła sanatoryjna).