Akcja informacyjna w Essity

Uzasadniona jest ocena, że postępowanie mediacyjne nie doprowadzi do rozwiązania sporu i konieczne jest zastosowanie innych działań przewidzianych ustawą o sporach zbiorowych, które mamy nadzieję skłonią Pracodawcę do osiągnięcia kompromisu i zakończenia sporu zbiorowego. – napisali związkowcy z Solidarności w oławskim Essity Operations Poland w ulotce rozdawanej w czwartek 16 listopada pracownikom. Każdy zainteresowany pracownik, będzie wchodził do zakładu pracy w kamizelce z logiem związku zawodowego Solidarność, następnie w szatni pozostawi ją w szafce ubraniowej, a po zakończonej pracy, pracownik po przebraniu się w odzież prywatną zakłada na nią ponownie kamizelkę i przechodzi w niej za bramę zakładu. I tak przez 7 kolejnych dni, do czwartku 23.11.2023 r.
Celem akcji jest uświadomienie pracodawcy skali poparcia załogi dla zgłoszonych żądań podwyższenia wynagrodzeń. Zakładowa NSZZ “Solidarność” Essity pojęła uchwałę o przeprowadzeniu działań protestacyjnych na terenie zakładu pracy. Obniżyliśmy nasze żądania do 500 zł brutto (ok. 430 zł na rękę). Ostateczną propozycją Pracodawcy było 3 % podwyżki brutto (co przykładowo przy wynagrodzeniu 5400 zł brutto daje ok. 139 zł podwyżki na rękę). W akcji bierze udział wielu pracowników. Komisja Zakładowa dziękuję za udział.