Branżowe spotkanie opłatkowe

Szefowie sekretariatów i sekcji krajowych spotkali się na corocznym spotkaniu branżowo – opłatkowo- noworocznym w sali BHP w Gdańsku.

Przewodniczący Piotr Duda przypomniał, że dzięki “Solidarności” dialog społeczny znalazł się w punkcie zwrotnym. Ponadto dodał -chcemy jak najszybciej zmienić ustawę o zamówieniach publicznych tak, aby firmy nareszcie mogły spokojnie stawać do przetargów, bez obaw że tylko cena będzie kryterium decydującym, aby klauzule społeczne były przestrzegane.

Jednym z najważniejszych problemów stojących przed branżami jest w ocenie Dudy rozwój układów zbiorowych pracy. – W tej chwili branżowych układów właściwie nie ma. Chcemy iść w tym kierunku, aby rozwijały się i ponadnarodowe i branżowe układy zbiorowe – zaznaczył.

Brak zapisu na temat okresu składkowego w obliczaniu wieku emerytalnego wzbudził niepokój Związku. – Z rozczarowaniem przyjąłem projekt prezydencki dotyczący obniżenia wieku emerytalnego – powiedział lider Związku – Pominięto w nim wliczanie okresu składkowego. Mam nadzieję, że nowelizacja ustawy przejdzie tylko z dodatkowymi zapisami na ten temat, to jest jeden z naszych priorytetów. Nie odpuścimy tego w żadnym wypadku.

Przewodniczący poruszył także problem związany z programem” 500 plus”. Projekt jest w konsultacji, Związek będzie postulował, żeby świadczenie bez kryterium dotyczyło również pierwszego dziecka. Młodzi ludzie w Polsce odsuwają decyzję o pierwszym dziecku, ponieważ obawiają się kosztów życia i utrzymania, jeśli kobieta przestanie pracować.

Lider NSZZ zaznaczył, że Związek będzie wspierał rządzących, o ile zobowiązania przedwyborcze będą stopniowo realizowane i to w kształcie omówionym z “Solidarnością”. – Jeśli trzeba będzie bronić pracowników i ich praw, na pewno będziemy to robić – mówił. Jednocześnie podkreślał, że Związek nie da się “podpuścić” tym, którzy próbują oskarżać.

źródło – solidarnosc.org.pl

foto P.Machnica