24.rocznica Radia Maryja

„Fundamentem polskości jest Kościół i jego nauka, nie może być Polski bez Kościoła – powiedział Jarosław Kaczyński w przemówieniu w Toruniu podczas obchodów 24.rocznicy powstania Radia Maryja.

Wcześniej odczytano list Prezydenta Andrzeja Dudy, który m.in. napisał: „Misja Radia Maryja ukazuje również swój wymiar społeczny i obywatelski. Radio i wyrosła z niego wspólnota stały się zaczynem wielu kolejnych dzieł, rozmaitych przedsięwzięć oraz instytucji tworzonych oddolnie przez obywateli i dla obywateli. Tym samym Radio Maryja stało się żywym i dobitnym przykładem obywatelskiej aktywizacji tysięcy ludzi z niemal wszystkich grup społecznych i wiekowych, wokół idei czynienia dobra oraz troski o sprawy publiczne” oraz wicepremiera Piotra Glińskiego, gdzie znalazły się słowa: „Fenomenem jest także stworzenie wokół toruńskiej rozgłośni środowiska, które podejmuje liczne własne inicjatywy, odbudowując tak bardzo potrzebne dziś społeczeństwo obywatelskie i przyciągając ludzi młodych”.

jw