Piotr Duda w najwyższych władzach EKZZ

Podczas trwającego w zeszłym tygodniu kongresu Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych “Walczymy solidarnie o dobre miejsca pracy, prawa pracownicze i sprawiedliwe społeczeństwo w Europie”, Piotr Duda, szef Związku został wybrany do Komitetu Sterującego, najwyższej władzy EKZZ pomiędzy kongresami.

Europejska Konfederacja Związków Zawodowych powstała w 1973 roku i zrzesza obecnie około 60 milionów członków, skupionych w 85 krajowych centralach związkowych zrzeszonych w konfederacji, pochodzących z 36 krajów Europy. “Solidarność” została afiliowana do EKZZ w 1995 roku.

Najwyższą władzą EKZZ jest zwoływany raz na 4 lat Kongres. Kongres tworzą delegaci wszystkich organizacji członkowskich w liczbie zależnej od ilości członków krajowej organizacji. Pomiędzy Kongresami najwyższą władzą EKZZ jest Komitet Sterujący i Komitet Wykonawczy. Komitet Sterujący reprezentuje EKZZ w ciałach Unii Europejskiej a także prowadzi negocjacje z organizacjami pracodawców. W jego skład wchodzi 21 członków wybranych spośród członków Komitetu Wykonawczego.

hd

foto Janusz Wolniak