Sekretariat Metalowców w Whirpoolu

09 września we Wrocławiu na zaproszenie Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność’ Polar Whirlpool odbyło się posiedzenie Rady Sekretariatu Metalowców NSZZ „Solidarność”. Omówiono wykonanie preliminarza dochodów i wydatków Sekretariatu. Postanowiono, że Kolejny Kongres Sekretariatu Metalowców NSZZ „ Solidarność” odbędzie się 9 maja 2016 roku, gdyż tego dnia przypada XXV rocznica powstania Sekretariatu Metalowców. Postanowiono również, że podczas Kongresu zostanie poświęcony sztandar Sekretariatu. O miejscu kongresu Sekretariat podejmie decyzję na kolejnym posiedzeniu. Dyskutowano o priorytetach działania Sekretariatu w kadencji 2014 – 2018 określonych w stanowisku XXV Kongresu Sekretariatu Metalowców.
Postanowiono o zorganizowaniu w Rzeszowie w dniu 10.12.2015 roku Konferencji pt. „ Ponadzakładowe Układy Zbiorowe Pracy efektem dialogu społecznego w przemyśle”.
Członkowie Rady zapoznali się z sytuacją w poszczególnych branżach którą przedstawili przewodniczący poszczególnych Sekcji tj. Metalowców, Przemysłu Zbrojeniowego, Motoryzacyjnego Teleelektronicznego, Lotniczego, Okrętowego, Hutnictwa i Elektromaszynowego. Po zapoznaniu się z informacją o spotkaniu z IG Metal jakie miało miejsce w dniu 26.08.2015 roku w Poznaniu uznano potrzebę kontynuowania rozpoczętej przez Sekretariat Metalowców współpracy z IG Metal przedmiotem której jest między innymi wymiana doświadczeń w dziedzinie pozyskiwania nowych członków związku, dialogu społecznym i branżowym, uprawnień emerytalnych i inwestycji w przemysł. Koledzy z Niemiec wyrazili swoją negatywną opinię o sposobie, w jaki komisarz Bieńkowska zajmuje się sprawami przemysłu europejskiego.
Dużo uwagi Rada Sekretariatu poświęciła Światowej Akcji 2015 – STOP Umowom Śmieciowym organizowanej w ramach Światowego Dnia Godnej Pracy 7 października 2015 roku. Rada Sekretariatu Metalowców postanowiła odpowiedzieć na Apel IndustriALL Global Union i przeprowadzić wspólnie z Radą Koordynacyjną IndustriALL Polska w tym dniu pikietę w Warszawie.

Małgorzata Calińska – Mayer