15-lecie IPN

W tym tygodniu minęła 15 rocznica ustanowienia Instytutu Pamięci Narodowej. Prezes Kamiński powiedział: – Powołując do życia IPN i Komisję Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu, władze RP miały na uwadze zachowanie pamięci o ogromie ofiar poniesionych przez naród polski w czasie II wojny światowej i po jej zakończeniu, patriotyczne tradycje zmagań narodu polskiego z okupantami, nazizmem i komunizmem, obowiązek ścigania zbrodni przeciwko pokojowi i ludzkości i zbrodni wojennych, a także powinność zadośćuczynienia przez nasze państwo tym, którzy padli ofiarą łamania praw człowieka – to definiuje od 15 lat misję IPN. Działamy czasem niedoskonale, ale ciągle staramy się odczytać te słowa na nowo.

Andrzej Duda podziękował dotychczasowym Prezesom Instytutu i pracownikom za 15 lat pracy i życzył sukcesów w przyszłości. Wspomniał śp. Prezesa Janusza Kurtykę: – Miałem zaszczyt i przyjemność poznać osobiście i nieco nawet pracować wspólnie z panem Prezesem i wiem, że był człowiekiem niezwykłej wiedzy, niezwykłego poczucia sprawiedliwości, uczciwości, a przede wszystkim patriota w pełnym tego słowa znaczeniu.

Prezydent elekt uważa, że stoją przed nami wyzwania związane z ochrona dobrego imienia Polski w świecie i że Instytut w sposób aktywny w to dzieło się włączy.

Andrzej Duda wierzy, że z powodzeniem realizowane będą poszukiwania doczesnych szczątków Żołnierzy Niezłomnych, prowadzone przez prof. Krzysztofa Szwagrzyka i jego zespół, a zidentyfikowani bohaterowie zostaną godnie upamiętnieni. – Myślę, że uda nam się wspólnie z Instytutem Pamięci Narodowej i innymi instytucjami naszego państwa stworzyć mauzoleum Żołnierzy Niezłomnych, upamiętnić ich w odpowiedni sposób jako bohaterów, którzy dzisiaj stanowią inspiracje postaw patriotycznych dla tak wielu młodych ludzi – podkreślił Prezydent elekt.

jw

foto Janusz Wolniak