Życie Niezłomnego Żołnierza NSZ Czesława Czaplickiego 1922-2006

Wystawę pt. “Życie Niezłomnego Żołnierza Narodowych Sił Zbrojnych Czesława Czaplickiego 1922-2006″ można od piątku 6 marca oglądać w siedzibie dolnośląskiej „Solidarności”. W samo południe wśród licznie zgromadzonych gości ekspozycję odsłoniła żona Czesława Czaplickiego – Maria.
Kazimierz Kimso – przewodniczący dolnośląskiej „Solidarności” podczas uroczystości powiedział– miałem okazję poznać Czesława i niejednokrotnie rozmawiać z nim na różne tematy. Dla mnie to wielki honor. Zanim go poznałem o jego przeszłości niewiele wiedziałem. Ta przeszłość jest odkrywana m.in. dzięki inicjatywie Janusza Wolniaka – twórcy wystawy. – Czesław Czaplicki był niezwykle skromnym człowiekiem. To człowiek „Solidarności” – takim go zapamiętałem – zaznaczył Kazimierz Kimso.
Wystawa, którą można zobaczyć w ZR ukazuje dokładnie poszczególne etapy życia Zbyszka, bo tak go wszyscy nazywali. Posługiwał się w swoim życiu czteroma pseudonimami i we wszystkich było właśnie to jedno imię.
Na wystawie zawierającej 15 plansz, są zgromadzone zdjęcia archiwalne i współczesne oraz opisy najważniejszych zdarzeń z życia Wyklętego Żołnierza.
Jest też plansza dokumentująca współczesne poszukiwania śladów Czesława Czaplickiego.
Janusz Wolniak przygotowuje książkę nt. życia Czesława Czaplickiego i zamierza ją wydać w okolicach 1 marca 2016 roku. Wszystkich, którzy chcieliby w tym pomóc w jakikolwiek sposób (świadectwa z kontaktów z bohaterem, zdjęcia, dokumenty, sponsorowanie wydawnictwa), prosi o kontakt (jwolniak@wp.pl).
Autorem zdjęć współczesnych jest Janusz Wolniak, natomiast fotografie i dokumenty archiwalne pochodzą ze zbiorów rodzinnych pani Marii Czaplickiej.
Autorem całej wystawy jest Janusz Wolniak, a opracowanie graficzne wykonał Sławomir Kowalik.