Cyfryzacja rynku pracy. Szanse i zagrożenia

Wyzwania związane z rozwojem sztucznej inteligencji, to tylko jedno z wielu zagadnień poruszanych w dniach 27 i 28 sierpnia podczas szkolenia w siedzibie Regionu Dolny Śląsk NSZZ „Solidarność”.

Na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas negocjowania zapisów związanych ze zmianami wkraczającymi coraz szybciej w rynek pracy. Ważnym tematem był także wpływ cyfryzacji na procesy pracy, na życie prywatne pracowników oraz na rynek pracy. Podczas szkolenia prowadzonego przez Hannę Daszczyńską z Działu Szkoleń Komisji Krajowej,  poruszony został temat pracy zautomatyzowanej oraz  obowiązków  pracodawcy wobec pracowników wykonujących pracę zdalną. Ważną kwestią był temat okoliczności, w jakich pracodawca może wykorzystywać monitoring.

Szkolenie zostało przygotowane w ramach europejskiego projektu „Inicjowanie działań wdrażających Porozumienie Ramowe Europejskich Partnerów Społecznych”, w którym liderem była NSZZ „Solidarność”.