Pamięć o zmarłych działaczach Solidarności

Obchody Święta Solidarności, 44. rocznicy podpisania Porozumień Sieprniowych w 1980 roku w niedzielę 25 sierpnia rozpoczęły się jak zwykle na Cmentarzu Grabiszyńskim, gdzie złożono kwiaty i zapalono znicze na grobach śp. Kazimierza Michalczyka, śp. Piotra Bednarza i śp. MariI Zapart.

W uroczystosći wzięły udział władze dolnośląskiej Solidarności z przewodniczącym Kazimierzem Kimso, wiceprzewodniczącym Grzegorzem Makulem, poczty sztandarowe organizacji związkowych, a także radni – Jarosław Krauze (reprezentujący prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka) i Robert Pieńkowski oraz dyr. Ośrodka Pamięć i Przyszłość Andrzej Jerie.

Przy grobie Kazimierza Michalczyka Tomasz Wójcik apelował, aby do tych obchodów zmobilizować w przyszłosci młodsze pokolenie.

Przy grobowcu Piotra Bednarza oprócz żony i córki powitano też dwie wnuczki zasłużonego dla walki o wolność działacza Solidarności.

Nad grobem Marii Zapart przewodniczący Kazimierz Kimso apelował o pamięć dla wszystkich zmarłych działaczy Solidarności.

Dalsze niedzielne uroczystości odbędą się w Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia przy Alei Pracy oraz pod tablicą Solidarności przy ul. Grabiszyńskiej.

jw

cme1 cme2 cme3 cme4 cme5 cme6