Spotkanie noworoczne – Oświata Psie Pole

W Szkole Podstawowej nr 83 we Wrocławiu odbyło się w piątek (2 lutego) coroczne spotkanie noworoczne oświatowej Solidarności Psiego Pola. Wśród zaproszonych gości znaleźli się przewodniczący ZR NSZZ „ Solidarność” Dolny Śląsk Kazimierz Kimso i zastępca przewodniczącego Grzegorz Makul.
Przewodnicząca Anna Makul złożyła wszystkim życzenia noworoczne i zaprosiła na uroczysty poczęstunek.
Wieczór uświetnił występ młodzieży – laureatów Przeglądu Twórczości Zakazanej w PRL-u, którego pomysłodawcą jest dyrektor LO nr X Zofia Bentkowska-Sztonyk. Kontynuatorem pomysłu jest Krzysztof Wójcicki wicedyrektor Szkoły Podstawowej nr 6. Konkurs jest promocją czasem zapomnianej twórczości podziemia politycznego tego okresu i tematem szczególnie bliskim wszystkim działaczom NSZZ „Solidarność”. W grudniu 2023r. odbyła się już 18 edycja przeglądu, a od dwóch lat gości w sali koncertowej Centrum Biblioteczno-Kulturalnego FAMA.
W występie udział wzięli : laureat GRAND PRIX 2023 Kuba Różewicz reprezentujący MDK nr 1 oraz uczniowie X Liceum Ogólnokształcącego – laureaci GRAND PRIX 2022 . Obok uzdolnionej muzycznie młodzieży, śpiewającej i grającej na różnych instrumentach, uczestnicy spotkania mogli obejrzeć pokaz baletowy Ewy Rokosz ze Szkoły Tańca PIRUET, która tańczy podczas pokazów i na konkursach, w układach zespołowych, duetach, układach solowych klasycznych i współczesnych.