W Fagorze żądają 100 % odpraw

Trwa akcja protestacyjna we wrocławskim Fagorze. Dzisiaj 11 lutego w FagorMastercook, pod biurem syndyka, po raz drugi odbyła się pikieta załogi pracującej na pierwszej zmianie. Zorganizował ją przewodniczący zakładowej „Solidarności” Leszek Bąk. Dwa tygodnie temu syndyk obiecała, że powie jaki jest postęp ws. odpraw dla pracowników. Jak powiedział Leszek Bąk, do spotkania jednak nie doszło, a 15 minut przed tą pikietą Teresa Kalisz opuściła zakład.

Produkcja w Fagorze będzie trwała jedynie do końca kwietnia. Pracownicy nie mają pewności czy otrzymają 100% odpraw. Syndyk w dalszym ciągu nie podpisała porozumienia z jedynym oferentem firmą Bosch, który w przyszłości chce zatrudnić około 500 pracowników (tego porozumienia chcą wierzyciele oraz związki zawodowe). Dzisiaj pracuje tam 800 osób.

Prawdopodobnie w marcu zainteresowani pracownicy będą mogli uczestniczyć w Targach Pracy, które „Solidarność” chce zorganizować na terenie zakładu pracy.

jw

Foto Janusz Wolniak