„Wrocław 1948. Stolica Polski”.

Przed Halą Stulecia 4 sierpnia odsłonięto wystawę „Wrocław 1948. Stolica Polski”. Jej celem jest przypomnienie mieszkańcom wydarzeń związanych z instalacją władzy komunistycznej w Polsce i regionie. Pretekst stanowi 75. rocznica Wystawy Ziem Odzyskanych oraz Światowego Kongresu Intelektualistów w Obronie Pokoju – najważniejszych wydarzeń propagandowych we Wrocławiu w pierwszych latach po wojnie. Wówczas na miasto zwrócone były oczy całego kraju i nie tylko; Wrocław stał się na chwilę „stolicą Polski”.

Wtedy ukazywano jedynie radosny, pełen pompy i zadęcia fałszywy świat rodem z komunistycznej propagandy. Osadzenie zaś tych wydarzeń w pełnowymiarowym świecie daje możliwość spojrzenia na prawdziwą, szarą, często brutalną rzeczywistość tamtych lat. Stąd też na wystawie obecny jest kontekst zwalczania podziemia niepodległościowego oraz budowy ustroju totalitarnego. Rok 1948 kojarzy się też z procesami politycznymi i wyrokami śmierci wykonanymi w więzieniu przy ul. Kleczkowskiej we Wrocławiu, m.in. na działaczach WiN.

Elementem wiodącym są fotografie i relacje prasowe komentujące dane wydarzenia, a także fragmenty przemówień, oficjalne stanowiska władz, dokumenty wytworzone przez aparat bezpieczeństwa oraz cytaty z literatury wspomnieniowej i wiersze.

Ekspozycję przygotowaną przez wrocławski Oddział IPN będzie można oglądać do 30 sierpnia br.

jw

foto Janusz Wolnia