Pielgrzymka pracowników Telekomunikacji

20 maja 2023 r. Pracownicy Telekomunikacji uczestniczyli w 34 Pielgrzymce na Jasną Górę. Organizatorem pielgrzymki była Krajowa Sekcja Pracowników Telekomunikacji NSZZ „Solidarność”, zrzeszająca pracowników zatrudnionych w: Orange Polska i spółach współpracujących, T-Mobile, UPC-Ericsson-Play), Emitel, Polkomtel, Teleperformance.
Uroczystej Mszy Świętej w Jasnogórskiej Bazylice pod wezwaniem Krzyża Świętego i Narodzenia Matki Boskiej przewodniczył ks. prał. Jarosław Sroka, kapelan branży telekomunikacyjnej.
Zgodnie z tradycją uczestnicy Pielgrzymki pokłonili się Matce Bożej prosząc o dalszą opiekę w życiu rodzinnym i zawodowym, modląc się zdrowie pracowników i ich rodzin oraz wspominając tych, którzy odeszli w ostatnim czasie do wieczności.
W wygłoszonej homilii ks. Jarosław Sroka wspomniał słowa papieża św. Jana Pawła II wygłaszane podczas pielgrzymki do Polski i jego troskę o losy Ojczyzny, która jest również jego Matką i o niezatracanie naszych korzeni, z których wyrastamy.
Ks. Prałat prosił w modlitwie o jedność ducha. „Jedność to sprawa fundamentalna w obecnych czasach. Jedność jest twórcza, bo jest wtedy miejsce na dialog, wzajemne słuchanie się, szacunek.”
Mszę Święta poprzedziło złożenie kwiatów pod pomnikami bł. ks. J. Popiełuszki przez delegację KSPT NSZZ „Solidarność” w asyście pocztów sztandarowych.
Jerzy Iwaszkiewicz przewodniczący Krajowej Sekcji Pracowników Telekomunikacji NSZZ „Solidarność”, podkreślił, że niezmiennie Jasna Góra jest spoiwem ludzi wiary, którzy pracują w różnych firmach.
Podkreślił:
– Dzięki różnym środkom technicznym zbliżamy ludzi do siebie, umożliwiamy ich komunikację, ale nic nie zastąpi osobistych spotkań. Jako branża telekomunikacyjna mocno się rozwijamy, także w kierunku i sztucznej inteligencji i pracy zdalnej, ale musimy mieć na uwadze, że nic nie zastąpi relacji ludzkich i relacji człowieka z Bogiem, dlatego też jako „Solidarność” pielęgnujemy pielgrzymki na Jasną Górę.
Już dzisiaj zapraszamy do udziału w jubileuszowej 35 Pielgrzymce Pracowników Telekomunikacji na Jasną Górę, która odbędzie się 17 maja 2024 r.