Zmiany w sporach zbiorowych – projekt

Przykładowy i otwarty katalog tego co może być przedmiotem sporu zbiorowego będzie zawarty w projekcie ustawy o o rozwiązywaniu sporów zbiorowych. Uniemożliwi to podważanie przez pracodawcę zgłoszonego przez związek zawodowy sporu, ze względu na wykraczanie jego przedmiotu poza definicję – co ograniczy również liczbę wieloletnich, bezcelowych procesów sądowych. Ponadto ustawodawca chce nałożyć obowiązek zawiązywania koalicji związków zawodowych, gdy negocjacje pracodawcy toczą się z kilkoma związkami zawodowymi. Jeśli taka reprezentacja nie zostanie wyłoniona, warunkiem prowadzenia rokowań będzie uczestnictwo w nich co najmniej jednej reprezentatywnej organizacji związkowej.
Projektowane zapisy określają także czas trwania sporu zbiorowego. Maksymalnie spór będzie trwać 9 miesięcy. Strony wspólnie mogą go przedłużyć o trzy miesiące. Po tym czasie spór wygasa z mocy prawa.
Oczekiwanym efektem regulacji będzie zapewnienie w bardziej znaczącym stopniu pokoju społecznego poprzez zagwarantowanie przejrzystych, łatwych w stosowaniu i interpretowaniu, polubownych procedur rozwiązywania sporów zbiorowych i konfliktów społecznych. Na stronie Kancelarii Premiera zapisano, że projekt przyjęty będzie przez Radę Ministrów w ostatnim kwartale bieżącego roku.