Od starań o Polskę nie ma emerytury

Kilkunastu działaczy opozycji antykomunistycznej otrzymało w czwartek 29 września Krzyże Wolności i Solidarności. – Więzienie, internowanie, zwolnienia z pracy nie powstrzymały was od działania na rzecz Solidarności – dziękował bohaterom wiceprezes Instytutu Pamięci Narodowej  Mateusz Szpytma.

Wicewojewoda dolnośląski Jarosław Kresa dziękując za zaangażowanie apelował o dalszą aktywność na rzecz kraju – Od starań o Polskę nie ma emerytury – powiedział.

W imieniu odznaczonych dziękował Mirosław Łapa. Przypomniał m.in. jaką odwagą było upomnienie się w okresie PRL o  Katyń.

Po wręczeniu odznaczeń uczestnicy przeszli pod tablicę upamiętniającą marszałka Kornela Morawieckiego. Mateusz Szpytma wraz z dyrektorem wrocławskiego IPN Pawłem Rożdżeństwieńskim złożyli kwiaty w przededniu trzeciej rocznicy śmierci marszałka seniora.

Dolnośląską Solidarność reprezentował przewodniczący Zarządu Regionu Kazimierz Kimso. Obecny był także m.in. Krzysztof Tenerowicz – szef Wojewódzkiej Rady ds Kombatantów i Osób Represjonowanych.

Odznaczeni Krzyżem Wolności i Solidarności:

Piotr Buzar,  Stanisław Grzegocki,  Kazimierz Kowalczuk, Stanisław Janas,  Jerzy Maciej Langer, Mirosław Józef Łapa, Ryszard Jan Łoziński, Zbigniew Maj, Jan Janusz Morawiecki, Janina Teresa Niechajowicz, Andrzej Stanisław Olszewski, Tomasz Orlicz, Jerzy Jacek Pilchowski, Robert Franciszek Prus,  Dariusz Paweł Salamaga, Tomasz Zbigniew Truszkowski. Artur Woś.