40. Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy

Z okazji zbliżającej się 40. Ogólnopolskiej Pielgrzymki Ludzi Pracy na Jasną Górę, przewodniczący NSZZ „Solidarność” Piotr Duda wystosował okolicznościowy list:

Drodzy Przyjaciele!

Zbliża się 40. Ogólnopolska Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Jak zawsze w trzecią sobotę i niedzielę września spotkamy się w Częstochowie, aby modlić się u tronu Jasnogórskiej Pani, dziękując za opiekę i prosząc o wsparcie. Jak zawsze przybędziemy tam z naszymi sztandarami, manifestując swoje przywiązanie do wiary i Kościoła. Pielgrzymka ludzi pracy to duchowy testament naszego Patrona błogosławionego ks. Jerzego Popiełuszki, który zapoczątkował wrześniowe pielgrzymowanie w najczarniejszym okresie naszej historii, dając w zniewoleniu nadzieję i wewnętrzną wolność. Stąd hasło tegorocznej pielgrzymki: „Księże Jerzy – jesteśmy tu, aby wypełnić Twój testament”.

Serdecznie   zapraszam   w   imieniu   Komisji   Krajowej   do   udziału   w   40.   Ogólnopolskiej Pielgrzymce Ludzi Pracy na Jasną Górę, która odbędzie się w dniach 17-18 września. Stańmy razem do wspólnej modlitwy, w której udział weźmie również Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej Andrzej Duda.

Szczęść Boże „Solidarności”

jw