Zmarł Zdzisław Jasiński

Zdzisław Jasiński był jednym z współorganizatorów Solidarności w ZBiPM CUPUM we Wrocławiu, aktywny działacz podziemnych struktur Związku po wprowadzeniu stanu wojennego.

Po wprowadzeniu 13 grudnia 1981 r. stanu wojennego i internowaniu a później i aresztowaniu działaczy struktur NSZZ Solidarność naszego zakładu (między innymi Leszka Żołyniaka, Józefa Sieluka, Kazimierza Krasiczyńskiego), nie zaprzestałem pracy w strukturach Związku, prowadząc działalność tym razem w utajnionych strukturach związku – w tym również w Tajnej Komisji Zakładowej.

Byłem kilkukrotnie zatrzymywany przez funkcjonariuszy SB na 48 godzin a nawet na dłużej, w szczególności przed planowanymi przez Solidarność protestami bądź świętami i rocznicami (np. 1 i 3 maja, 30, 31 sierpnia, 11listopada, itp.) – wspominał ten czas Zdzisław Jasiński.

Nabożeństwo żałobne odbędzie się 13 kwietnia o godzinie 13 w kaplicy na cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu.