Wyborczy kongres w Jastrzębiu

W dniach 24 – 25 lutego w Jastrzębiu odbył się XII Wyborczy Kongres Sekretariatu Służb Publicznych NSZZ “Solidarność”.
Nowym przewodniczącym sekretariatu głosami delegatów wybrany został szef Krajowej Sekcji Pożarnictwa Bartłomiej Mickiewicz.
W obradach brali udział przedstawiciele sekcji branżowych z naszego Regionu m.in. sekretarz ZR Grzegorz Makul, przewodniczący NSZZ „Solidarność” w MPK Wrocław Marek Marcinkowski.

Sekretariat Służb Publicznych jest branżową jednostką organizacyjną Związku zrzeszającą: Krajową Sekcję Służby Więziennej, Krajową Sekcję Ciepłownictwa, Krajową Sekcję Pożarnictwa, Krajową Sekcję Pracowników Administracji Rządowej i Samorządowej, Krajową Sekcję Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej, Krajową Sekcję Wodociągów i Kanalizacji, Krajową Sekcję Komunikacji Miejskiej, Krajową Sekcję Administracji Skarbowej oraz Krajową Sekcję Pracowników Cywilnych MON. Sekretariat koordynuje działalność należących do niego krajowych sekcji i reprezentuje je w zakresie problematyki związanej z funkcjonowaniem danej branży wobec organizacji pracodawców oraz organów administracji państwowej i, z upoważnienia Komisji Krajowej, wobec władz państwowych. I Kongres Sekretariatu Służb Publicznych NSZZ „Solidarność” odbył się 11-12 grudnia 1992 r. w Kiekrzu koło Poznania.