Tańszy gaz dla biznesu

Spółka PGNiG Obrót Detaliczny 14 stycznia br. poinformowała o obniżce o 25 proc. cennika “Gaz dla Biznesu” nr 9. Od 1 lutego wprowadzono kolejną obniżkę, tym razem o 10 proc. W efekcie ceny mają być o 35 proc. niższe od poziomu sprzed 14 stycznia. Obniżka o 35 proc. ma obowiązywać do 31 marca 2022 r.
Obniżka dotyczy ceny netto paliwa gazowego bez akcyzy. Zostaną nią objęci automatycznie wszyscy odbiorcy podlegający rozliczeniom za pobrane paliwo gazowe na podstawie cen określonych w zmienionym cenniku, w okresie obowiązywania obniżki. Spółka zastrzega, że obniżka nie obejmuje odbiorców rozliczających się na podstawie cen innych niż wynikające z cennika “Gaz dla Biznesu” nr 9, określonych w zawartych czasowych aneksach lub przyjętych w ofertach specjalnych
Trudna sytuacja w zakładach branży ceramicznej w związku z gwałtownie rosnącymi pod koniec ubiegłego roku cenami energii i gazu była jednym z tematów posiedzenia Prezydium Wojewódzkiej Rady Dialogu Społecznego w dniu 28 stycznia br.
Skutki gwałtownej podwyżki cen gazu przedstawili Patrycja Jarząbek – Dyląg, prezes zarządu Porcelana Krzysztof Sp. z o.o oraz Roman Maksanty z Zakładów Porcelany Stołowej „Karolina” w Jaworzynie Śląskiej.
W związku z drastycznymi podwyżkami cen gazu i koniecznością ograniczenia produkcji w trakcie trwania pandemii oba zakłady znalazły się w bardzo trudnej sytuacji finansowej włącznie z perspektywą zakończenia produkcji. Członkowie Prezydium ustalili, że w tej sprawie należy powołać zespół roboczy do opracowania stanowiska zawierającego propozycje rozwiązań, które mogłyby zapobiec kłopotom finansowym firm. Ze strony Rady w zespole pracować będą Kazimierz Kimso (NSZZ „Solidarność”), Marek Pasztetnik (Federacja Przedsiębiorców Polskich), Marek Woron (BCC).