Leśnicy negatywnie o projekcie unijnym

Projekt rozporządzenia pomimo bardzo optymistycznego tytułu (przeciwdziałanie wylesianiu i degradacji lasów) jest w rzeczywistości przeniesieniem całości kompetencji w zakresie gospodarki leśnej do Komisji Europejskiej. Zrzeszeni w Krajowym Sekretariacie Zasobów Naturalnych, Ochrony Środowiska i Leśnictwa NSZZ “Solidarność” związkowcy wskazują w opinii, że proponowane w projekcie zapisy mogłyby stanowić zagrożenie dla stabilności polskiej gospodarki leśnej m.in. z powodu nieprecyzyjnych definicji dla takich terminów jak “las” “plantacja leśna” czy “degradacja lasów”.
Zdaniem leśników z KS ZNiOŚiL  wniosek dotyczący rozporządzenia  Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie udostępniania na rynku unijnym oraz wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uchylającego Rozporządzenie UE nr 995/2010 może być narzędziem ułatwiającym wymuszanie blokady gospodarczej wielu prawidłowo działających podmiotów.