Kobiety na zakręcie

II ogólnopolska konferencja naukowa „Kobiety »na zakręcie« 1933/39–1990” – Wrocław, odbędzie się w dniach 4–5 grudnia 2014 w Hotelu Tumskim na Wyspie Słodowej.

W 2012 roku Oddział Instytutu Pamięci Narodowej we Wrocławiu rozpoczął realizację projektu badawczego „Kobiety »na zakręcie« 1933/1939–1990″. Jego głównym założeniem jest wszechstronne ujęcie historii i roli kobiet we wskazanym okresie poprzez prezentację ich dokonań –  również na obszarach dotąd nieznanych. Autorom projektu przyświeca idea, że odzyskiwanie, przywracanie i popularyzowanie pamięci historycznej o kobietach, tak zaangażowanych w opór społeczny, jak i będących motorem wielu przemian społeczno-kulturowych, może służyć lepszemu zrozumieniu historii politycznej i społecznej PRL.

Organizowana w ramach projektu II ogólnopolska konferencja naukowa „Kobiety »na zakręcie« 1933/39–1990″ ma na celu interdyscyplinarne poszerzenie horyzontu badań o dziedziny pokrewne historii: socjologię, kulturoznawstwo, prawo, etykę oraz psychologię społeczną. Proponujemy przyjęcie szerokiej perspektywy badawczej, w której interesują nas szczególnie następujące zagadnienia.

jw