Medale dla bohaterów z Belgradu

W rocznicę porozumienia gdańskiego, czyli 31 sierpnia, w Dolnośląskim Centrum Filmowym we Wrocławiu odbyła się projekcja filmu pt. „Belgrad solidarny z Solidarnością”

Film opowiada historię jugosłowiańskich dysydentów, którzy organizowali akcje solidarnościowe z polską opozycją, za co byli represjonowani przez belgradzki reżim.

Film dokumentalny „Belgrad solidarny z »Solidarnością«” (2020), ukazujący recepcję ruchu „Solidarności” w byłej Jugosławii, to obraz, którym powinni zainteresować się zarówno miłośnicy historii współczesnej i ruchów wolnościowych w Europie, jak również i pasjonaci kultury bałkańskiej, chcący lepiej poznać ten wyjątkowy region. Twórcami filmu są reżyser Grzegorz Czerniak, założyciel Fundacji Pamięci Filmowej i dr Mateusz Sokulski z Instytutu Historii Uniwersytetu Śląskiego.

Bohaterami dokumentu są przedstawiciele opozycji jugosłowiańskiej o lewicowej orientacji politycznej, którzy w latach 80. podejmowali konkretne inicjatywy na rzecz poparcia dla Polski, a za wyrażanie sprzeciwu wobec wprowadzenia stanu wojennego czy stłumienia strajku w KWK „Wujek” spotkały ich represje ze strony władz Jugosławii. To osoby, które w czasach komunistycznych kontestowały reżim na Bałkanach, a w latach 90. sprzeciwiały się nacjonalistycznej polityce Slobodana Miloševicia w Serbii.

Po seansie mogliśmy posłuchać dyskusji pomiędzy prowadzącym wydarzenie dr. Kamilem Dworaczkiem, p.o. naczelnika Oddziałowego Biura Badań Historycznych, Gordanem Jovanoviciem i twórcami filmu Grzegorzem Czerniakiem i dr. Mateuszem Sokulskim.

Na zakończenie spotkania przewodniczący dolnośląskiej “Solidarności”, dziękując przyjaciołom z Serbii za wspieranie „Solidarności” wręczył Gordanowi Jovanovicowi odznaczenie NIEZŁOMNI. Tak samo odznaczony został nieobecny drugi z zaproszonych jugosłowiańskich opozycjonistów, Dragomir Olujić-Oluja.

jw

foto Janusz Wolniak