Pamiątki Solidarności

Od 2005 roku 31 sierpnia to Dzień Solidarności i Wolności. 41. lat temu zostały podpisane słynne Porozumienia Gdańskie. NSZZ „Solidarność” zawsze w okolicach tej daty celebruje swoje powstanie i organizuje rozmaite uroczystości.

Janusz Wolniak od wielu lat właśnie w tym dniu pokazuje swoje zbiory związane z historią „Solidarności”. W tym roku jest to wybrany przez autora wycinek z jego kolekcji jako Pamiątki.

Na wystawie możemy zobaczyć historyczny dokument – Protokół Porozumienia z 31 sierpnia 1980 roku przywieziony z Gdańska do Wrocławia do strajkujących w MPK przy ulicy Grabiszyńskiej w Zajezdni nr 7. Tam narodziła się wrocławska „Solidarność” o czym przypomina historyczna tablica postawiona tam w 1981 roku.

W sali Klubu MiL jest pokazany historyczny numer „Wieczoru Wrocławia” z marca 1981 roku z białymi plamami, na których miał być tekst o wydarzeniach w Bydgoszczy, zakwestionowany przez cenzurę. Wtedy jednak monopol rządzącej Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej został już przełamany na zawsze. Możemy zobaczyć nie tylko pierwszy i ostatni legalnie wydawany „Tygodnik Solidarność”, ale niezliczone przykłady prasy i różnych wydawnictw podziemnych. Chociaż wprowadzono stan wojenny, o czym na wystawie przypominają „Monitory Dolnośląskie” z zarządzeniami władz, to solidarnościowe podziemie pracowało pełną parą.

Są też eksponowane różne gazetki, książki, ulotki, plakaty, znaczki pocztowe, wpinki, medale, wlepki, kartki świąteczne, koperty, kalendarze, itp.

Wszystkie te różnorodne przedmioty pokazują jak żywotna była i jest cały czas idea „Solidarności”. Za jej propagowanie oddał życie ks. Jerzy Popiełuszko, robotnicy w Lubinie i wielu innych. Za tę „Solidarność” głodowali kolejarze, co jeszcze dokumentował autor wystawy w 1980 roku.

Ta eskpozycja przygotowana na 41. rocznicę Porozumień Sierpniowych, pokazuje  Związek do dzisiejszych czasów. Możemy zobaczyć jak związkowcy propagują swoją ideę poprzez organizowanie cyklicznych imprez takich jak np.: Bieg Solidarności, konkurs patriotyczny z okazji Święta 11 Listopada „Mój, dom, moje miasto, moja ojczyna”, konkurs recytatorski pamięci Jana Pawła II, wyjazdy na Pielgrzymki Ludzi Pracy.

Na wystawie można też przejrzeć książki Janusza Wolniaka: „Miesiące wolności” (2014), Sternicy dolnośląskiej Solidarności” (współautor – 2017), „Symbole dolnośląskiej Solidarności” (2020).

Pamiątki Solidarności – ze zbiorów Janusza Wolniaka – wystawa z okazji rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” 31 sierpnia – 4 października 2021.

Organizatorzy NSZZ „Solidarność” Region Dolny Śląsk, Klub Muzyki i Literatury we Wrocławiu. Wystawa czynna do 4 października br. w Klubie Muzyki i Literatury, pl. Kościuszki 10, od pon. do pt od 10 do 18, w soboty od 12 do 18. Wstęp wolny. Zapraszamy!