Dobiegli do Szczecina i otrzymali medal

Brama Stoczni Szczecińskiej okazała się metą Biegu dla Solidarności. 30 sierpnia  uczestnicy złożyli wiązankę kwiatów pod Pomnikiem Pamięci Poległych w Grudniu 1970 roku. Podczas uroczystości upamiętniających Porozumienie w Szczecinie 30 sierpnia 1980 r. przewodniczący Zarządu Regionu Dolny Śląsk NSZZ “Solidarność” Kazimierz Kimso przygotował dla sportowców niespodziankę – wręczył im wraz z wiceprzewodniczącym Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność” Bogdanem Bisiem medal 40 – lecia NSZZ “Solidarność”. – To dla mnie wielka chwila, jestem wzruszony – mówił wyraźnie przejęty jeden z uczestników Biegu Marcin Tomczak.

Oprócz niego, biegacze – Paweł Cirocki, Tomasz Martowicz i Rafał Tomczak przebiegli i przejechali rowerem dystans około 400 kilometrów.

Przedsięwzięcie było możliwe do zrealizowania dzięki sponsorom – TU Warta i europosłance Beacie Kempie, która sfinansowała (podobnie jak podczas zeszłorocznej edycji Biegu) obuwie sportowe.