Ruszyła wrocławska Pielgrzymka

Po mszy św. w Katedrze wrocławskiej z  Ostrowa Tumskiego wyruszyła 41. Piesza Pielgrzymka Wrocławska na Jasną Gorę. W tym roku, podobnie jak w poprzednim, pielgrzymka ze względu na pandemię odbywa się w formie “sztafetowej”. – Grupy będą się wymieniać i każdego dnia pielgrzymi będą mieli do pokonania jeden etap o długości od 23 do 30 kilometrów.

Równocześnie będzie szło około 200-300 osób – mówi Wiesław „Kuzyn” Wowk, główny koordynator służb pielgrzymkowych. – Całą drogę przejdzie jedynie około stuosobowa grupa. Jej uczestnicy będą nocowali w szkołach, a nie w domach i namiotach. Z powodu zagrożenia koronawirusem musimy zrezygnować z kontaktów z osobami, które zwykle nas przyjmowały w swoich gospodarstwach.

Wrocławską pielgrzymkę po raz pierwszy w tym roku, jako główny przewodnik, poprowadzi ksiądz Tomasz Płukarski, który jest proboszczem w parafii pw. św. Mikołaja w Brzeziej Łące.

Ksiądz Płukarski objął funkcję przewodnika po śmierci księdza Stanisława Orzechowskiego, który przewodnikiem pielgrzymki był przez 40 lat.

foto Janusz Wolniak