Rocznica Wołynia

11 lipca obchodzony jest Narodowy Dzień Pamięci Ofiar Ludobójstwa dokonanego przez ukraińskich nacjonalistów na obywatelach II Rzeczpospolitej. W tym roku to już  78. rocznica tak zwanej krwawej niedzieli, gdy w około 150 miejscowościach na Wołyniu doszło do największej fali mordów na Polakach.

Z tej okazji we Wrocławiu odbyły się obchody przed Pomnikiem Mauzoleum na skwerze Ksawerego Dunikowskiego. Wygłoszone zostały okolicznościowe przemówienia, modlitwa, Apel Poległych, salwa honorowa, składanie kwiatów i zniczy. Następnie w kościele NMP na Piasku odbyła się msza św. za pomordowanych obywateli polskich przez OUN-UPA w latach 1939 – 1947.

W odczytanym przez posła Pawła Hreniaka okolicznościowym liście, marszałek sejmu Elżbieta Witek  napisała do uczestników uroczystości: „Nisko chyląc czoła przed ofiarami, przywracamy im cześć i szacunek. Przez powojenne dziesięciolecia, pamięć o pomordowanych obywatelach II RP była fałszowana. Po latach kłamstw rozpoczęła się walka o prawdę i pamięć. Teraz to ludobójstwo nie jest już białą plamą na kartach naszej historii”.

W obchodach wzięła udział delegacja dolnośląskiej “Solidarności”.

jw

foto Janusz Wolniak