Z dziejów opozycji antykomunistycznej

Książka Szczepana Rudki, noszącą tytuł “Pamiątki opozycji antykomunistycznej we Wrocławiu. Banknoty i etykiety zapałczane” wydana, pod egidą Muzeum Miejskiego Wrocławia , jest pierwszym z planowanego cyklu opracowań poświęconych „artefaktom, które powstały w wyniku działalności wrocławskiej opozycji antykomunistycznej.

Liczy 128 stron, zgodnie z podtytułem skupia się na przedstawieniu wytworzonych przez wrocławskich opozycjonistów banknotów oraz etykiet zdobiących pudełka od zapałek. Autor osadza je w szerszym kontekście historycznym, przedstawia okoliczności powstania oraz sposoby ich wytarzania, wskazuje że podobne przedmioty mogły pełnić funkcje informacyjne, edukacyjne czy propagandowe. Zasadniczą część wydawnictwa stanowi zaopatrzony w kolorowe fotografie katalog. Warto nadmienić, że część z zaprezentowanych w ten sposób walorów pochodzi ze zbiorów Archiwum Historycznego Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” w Gdańsku.

jw/kk