Najlepiej płacą na Dolnym Śląsku

Gdzie? W przemyśle. Tak wynika z raportu firmy Sedlak&Sedlak . O jedną piątą więcej można zarobić w firmach przemysłowych z kapitałem zagranicznym. Na 700 badanych firm z całego kraju, które zatrudniają 260 tys. osób, aż 63 proc. respondentów stanowiły firmy z sektora przemysłowego, a ponad 70 proc. spośród nich ma przewagę kapitału zagranicznego. Badanie dotyczyło IV kwartału ub.r. Omawiając raport portal money.pl zauważa, że firmy przemysłowe rozlokowane na obszarze Dolnego Śląska są liderem, jeśli chodzi o wysokość wynagrodzeń. Wyprzedzają pod tym względem inne przemysłowe regiony naszego kraju. To w głównej mierze efekt obecności w regionie dużych światowych graczy między innymi z rynku motoryzacyjnego. Specjalista z kilkuletnim stażem zarabia tu średnio ok. 11 tys. zł brutto, podczas gdy początkujący asystent – 4,1 tys. zł brutto.
W zawodach fizycznych rozpiętość jest już nieco mniejsza. Lider może liczyć na zarobki ok. 5,3 tys zł brutto, gdy początkujący otrzyma średnio 3,5 tys zł. brutto.
Przypomnijmy, że według danych GUS przeciętne wynagrodzenie w trzecim kwartale 2020 r. wyniosło w Polsce 5168,93 zł (danych za czwarty kwartał jeszcze nie ma).