Wrocław bez smogu

Wrocław bez smogu to nasz priorytet, dlatego realizujemy największy w Polsce program wsparcia mieszkańców w wymianie źródeł ogrzewania. To  ostatni rok z maksymalnym dofinansowaniem, z programu KAWKA plus i na każdym kroku będziemy o tym przypominać mieszkańcom Wrocławia. Na ulicach pojawią się tramwaje i autobusy z logo Zmień Piec, przypominające o konieczności wymiany pieca – ogłosił prezydent Wrocławia Jacek Sutryk.

Poprawa jakości powietrza we Wrocławiu to nasza wspólna sprawa. Dajemy mieszkańcom najlepszy w Polsce program wsparcia w wymianie pieców, pomoc naszych pracowników, ulgi w czynszu i dopłaty do rachunków za ogrzewanie. Ale też przypominamy, że od 2024 roku palenie w piecach najgorszej jakości będzie karane, zgodnie z Uchwałą Antysmogową – dodał  prezydent Wrocławia.

Na stronie zmienpiec.pl, w zakładce najemca komunalny, mieszkańcy mogą znaleźć mapę podłączeń. Wystarczy wpisać tam adres i sprawdzić, który budynek zostanie przyłączony do sieci.

„Przeszkoliliśmy 50 firm instalacyjnych, które wymieniają ogrzewanie, biorąc na siebie rozliczenie z programem KAWKA plus i wymianę bez wkładu własnego. W tym roku przeszkolimy kolejne firmy. Nabór wniosków do KAWKi jest w trybie ciągłym od jesieni ub. roku i to się sprawdza bo wnioski od mieszkańców wpływają przez całą zimę. Pamiętajmy, że czas na realizację umowy może wynieść nawet pół roku” – mówiła Katarzyna Szymczak-Pomianowska, dyrektor Departamentu Zrównoważonego Rozwoju.

Każdy kto złoży kompletny wniosek do 31.12.2021 otrzyma maksymalne dofinansowanie. Potem wsparcie od miasta będzie mniejsze:

·        2021 rok – do 15 000 zł
·        2022 rok – do 12 000 zł