Pamięć Ofiary Grudnia 1970

Kwiaty na grobie Kazimierza Zastawnego (cmentarz na Brochowie) złożył w imieniu dolnośląskiej “Solidarności” sekretarz Grzegorz Makul, przedstawiciele władz miasta i Instytutu Pamięci Narodowej.

Zastrzelony 15 grudnia 1970 roku w Gdańsku Kazimierz Zastawny to jeden spośród kilkudziesięciu zastrzelonych robotników. W ten sposób ówczesna komunistyczna władza rozprawiła się z protestującymi przeciw drakońskim podwyżkom cen żywności stoczniowcami i pracownikami innych zakładów, m.in. w Gdańsku, Gdyni, Elblągu. W uroczystości uczestniczył poczet sztandarowy Regionu.

Modlitwę i wspomnienie nad grobem wygłosił ks. Jan Kleszcz:

“Próbowano zdeprecjonować jego osobę. Leżał tu w ciszy. Przez wiele, wiele lat to miejsce było niezauważone, jeśli nie liczyć parafialnych nawiedzin. Byłoby dobrze, gdyby do tego miejsca przychodzili młodzi, ci którzy powinni być wdzięczni takim osobom jak pan Kazimierz. Dobrze by było, żeby w tym miejscu pojawiali się politycy. Może przejrzą na oczy. Jesteśmy świadkami tego dziwnego zdziczenia na ulicach Polski. Może też trzeba by przyprowadzić niektórych do takich miejsc, żeby pamiętać, bo z pamięcią mamy ostatnio problemy. Dziękuję „Solidarności” i Miastu, że kilka lat temu doprowadzili do odnowienia tego miejsca i podtrzymują pamięć zamordowanego Kazimierza”.

jw

foto Janusz Wolniak